Skip to content

Har hunden din utfordringer med å være alene hjemme?

Nå, etter en god stund med permitteringer og hjemmekontor er det flere som har fått utfordringer med å la hunden være alene hjemme. Den er redd for å bli forlatt, finner ikke roen alene og bjeffer eller piper. Høres dette kjent ut?

 

Før vi skal tilbake til en hektisk arbeidshverdag med mange timer utenfor hjemmet er det viktig å forberede hunden på det som måtte komme. 

Steg 1:

Dersom hunden din er i nærheten av deg hele tiden, enten du er på badet, kjøkkenet eller sover, burde det første steget være å begrense hundens muligheter til å bli med deg over alt. Når du skal på badet, lukk igjen døren og la hunden være i et annet rom i huset. Skal du lage middag, ka du lære hunden å være i et annet rom enn deg. På denne måten er det tydelig for hunden at du ikke forlater den, men lærer den også at den må klare å slappe av uten å ha kontroll på deg til enhver tid.

 

Steg 2: 

Når hunden din klarer å slappe av i andre rom enn der du er, kan du prøve å gå ut av huset. Ha gjerne på radio eller TV for at det skal være andre lyder i huset mens du er borte. Start med noen få minutter, og når du kommer inn igjen, ignorerer du hunden din. Lag deg gjerne en kaffe, åpne posten eller noe annet som sørger for at du ikke gir hunden din oppmerksomhet. På denne måten justeres forventningene ned med tanke på at det skal skje noe med en gang du kommer hjem. 

Steg 3:

Øk gjerne tidsperspektivet når kortere intervaller går bra. For at hunden skal trives enda bedre kan du for eksempel gi den tyggeleker der du gjemmer godbiter i, eller en annen form for mental stimuli. Både vår populære twist toss og bolt bite er trygge og supre leker å putte godbiter i. 

 

Hva gjør jeg om hunden piper eller bjeffer når den bare er noen minutter alene?

Sørg for at du ikke gir hunden noe oppmerksomhet når den piper eller bjeffer. Sørg heller for å åpne døren i det øyeblikket hunden er stille. På den måten vil hunden assosiere deg med at du kommer når den er stille, og ikke når den bjeffer. 

Tips som kan gjøre treningen enklere: 

Er tips kan være å sørge for at hunden er sliten, enten mentalt eller fysisk før du skal la hunden være alene. Gå en god tur, gjem godbiter som hunden må lete etter eller lignende. Da vil den slå seg til ro mye raskere enn om den er understimulert.

Et trygt og godt sted som hunden assosierer med "plassen sin" er også til god nytte når dere skal starte treningen. Om hunden har en hundeseng eller et annet trygt sted å ligge på, er det lettere for den å finne roen mens du er borte. 

 

Lykke til med treningen!